Ilyen jó hatást gyakorol a nőkre a sport

A rendszeres sport és a testmozgás kapcsán mindenki tudja, hogy egészségmegőrző szempontból rendkívül fontos, hogy bizonyos időközönként, hetente legalább két-három alkalommal átmozgassuk magunkat.

Testmozgásra mindenkinek szüksége van, így kicsiknek és nagyoknak egyaránt, hiszen hatása mindenkinél egységesen pozitív, azonban egy friss kutatás nemrégiben meglepő adatokat szolgált arról, hogy konkrétan a nőkre milyen pozitív hatást gyakorol az, ha rendszeresen sportolnak.

Már kevés torna is elég

Az Archieves of Internal Medicine szaklap által nyilvánosságra hozott tanulmány – amely Kanadában készült el – mintegy 155 nőt vont be a vizsgálatokba. Fontos kikötés volt a szakemberek részéről, hogy a vizsgált nők 65 és 75 közöttiek legyenek, de ezen felül a kiválasztás véletlenszerűen zajlott, hiszen testalkattól és egyéb betegségektől függetlenül azt szerették volna megtudni a kutatók, hogy a mozgás milyen hatást gyakorol az egyes emberekre.

A szakemberek nem kértek lehetetlent, mindössze arra szólították fel a kiválasztott csoport tagjait, hogy hetente legalább 1-2 órát fordítsanak a testmozgásra, méghozzá célzottan tornagyakorlatokkal a középpontban – ergo a kerti munka és társaik nem játszottak szerepet a fentiekben. A kanadai kutatók a tesztek kezdetekor és az egy éves vizsgálati időszak során többször is megvizsgálták a nőket, és tapasztalataik szerint azok, akik hetente legalább 1-2 órát tornáztak, nem csak fittebbek voltak, hanem egy éven belül képesek voltak javítani kognitív agyfunkcióikat is. A hölgyek egyébiránt főként izomerősítő gyakorlatokat végeztek, de volt egy olyan fókuszcsoport is, amelynek tagjai egyensúlyfejlesztő vagy szinten tartó tornát alkalmaztak.

Ilyen jó hatást gyakorol a nőkre a sport

Ilyen jó hatást gyakorol a nőkre a sport

Több mint 10 százalékos javulást értek el

A kutatók egy év után összegezték eredményeiket, és azt figyelték meg, hogy azok a nők, akik a legintenzívebb erősítő edzéseken vettek részt, a kognitív agyműködésük tekintetében átlagosan közel 13 százalékos javulást figyeltek meg a teszteredmények tekintetében. Alig mérhetően, de kicsivel volt csak rosszabb a helyzet azoknál a nőknél, akik izomerősítés helyett mindössze egyensúlyfejlesztő, illetve szinten tartó gyakorlatokat végeztek egy éven át.

A tesztek során egyébiránt a résztvevőknek főként a döntéshozatali-, konfliktusmegoldó- és koncentrációs képességeit vizsgálták, amelyek 65 éves kor után nagymértékben romlásnak indulhatnak. Noha az idősebb nők esetében az izomerősítő gyakorlatok végzése nem túl gyakori, ellenben a kutatók szerint rendkívül hatásos, és nem csak azért, mert javítja a kognitív funkciókat, hanem azért is, mert képes javítani az izomvesztés mértékét, és a csontok egészségét is. A kutatók szerint sosem késő elkezdeni a testmozgást, sőt mi több, az idősebb hölgyek számára a fentiek alapján az izomerősítő gyakorlatok ajánlottak a leginkább, hiszen így kognitív tulajdonságaikat nagymértékben fejleszthetik.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: