Hogyan válasszunk magunknak IP vagy biztonsági kamerát?

Bizonyára mindnyájunk fejében megfordult már, hogy bekameráztassuk a házunkat vagy lakásunkat. A riasztórendszerek mellé jó megoldás lehet, ha a behatoló valamilyen módon kiiktatja a riasztót, akkor is meg tudjuk nézni utólag, hogy mi történt. Ideális megoldás lehet a kertbe, még akkor is, ha az illető nem hatol be.

Szükség van-e egyáltalán kamerára?

A válasz egyértelmű lehet: igen. Az, hogy a kültéri vagy a betéri a fontosabb, azt döntse el ki-ki maga. Ma már sokféle óvintézkedést lehet tenni, ám nem árt, ha van képi és hangi bizonyíték is. Fontos azonban, hogy a ház összes lakója tudjon a kamerarendszerről, ne érjen senkit meglepetés, hogy képfelvételek készülnek róla. A szomszéd telkére, közterületre azonban nem állíthatunk fel semmiféle felvevőrendszert, csak és kizárólag a saját területünkre.

Ezerarcú kamerák közül választhatunk

Ezerarcú kamerák közül választhatunk

Mit tudnak a kamerák?

A választék óriási, ha utánakeresünk az interneten, magunk is megláthatjuk, mennyiféle méretű, típusú készülék közül választhatunk. Választhatunk IP alapú készüléket, ezek a számítógép hálózatán továbbítják a képeket digitális jelként. A kamerák ilyenkor UTP kábellel vagy WiFin keresztül csatlakoznak a routerhez. Nevéből adódóan saját IP címmel rendelkezik. A klasszikus biztonsági kamerák másképpen működnek, nem digitális jelként továbbítják a képeket, hanem analóg jelként. Ebben az esetben elkerülhetetlenek a kábelek, a rögzítővel így vannak egybekötve. Mindkét típust el lehet érni távolról is, képesek a mozgásérzékelésre. A videó anyagokat a számítógépekre tudjuk menteni, és szinte minden típus képes az éjjellátásra, így a vaksötétben is lehet velük felvenni. Figyeljünk arra is, hogy megfelelő felbontással rendelkezzen az eszköz, mert hiába tud mindent, ha kivehetetlen a kép.

Jó, ha tudjuk, hogy nem minden kamera képes hangfelvételre, ha ilyenre vágyunk, speciális eszközt kell vásárolnunk.

Mennyire kell érteni az informatikához?

A kamerarendszerek világában sok informatikai kifejezés tűnik fel, ezért ha nem értünk hozzájuk, akkor előbb olvassunk utána, mi mit jelent. Ha nem szeretnénk ilyesmivel vesződni, akkor kérjünk meg egy ismerőst, hogy segítsen nekünk. Amennyiben nem tudunk találni ismerőst, akkor a bolt vagy webáruház hozzáértő munkatársai biztosan segítenek a választásban.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: