Hatályba lépett az új tűzvédelmi jogszabály

Komoly fordulópont történt a hazai tűzvédelem területén, miután hatályba lépett a legújabb tűzvédelmi jogszabály. Miután a hatóságok számára is egyre fontosabbá vált az élet- és értékvédelem témaköre, ezért ennek fényében kidolgozásra került, és 2015. március 5-én életbe is lépett az 54/2014. BM rendelet, amely minden egyes magyar állampolgár, ezen felül önkormányzat, állami vállalat, civil szereplő, de még gazdasági szervezet számára is jelentős változásokat hoz.

Két év után végre itt az új jogszabály

Közel két éves munkába tellett ugyan, de végre egy olyan jogszabály született hazánkban, amelyben megfelelően fontos és nagy szerepet kaptak a magyar tűzvédelmi és mérnöki szervezetek. A korábbi, 2011 óta hatályban lévő jogszabály módosítására azért is volt nagy szükség, mert az akkori szabályozást nagyon nehezen lehetett módosítani, ezáltal nagyon kevés szabadságot biztosított a jogalkotók számára. Természetesen mindez csak a jéghegy csúcsa volt, hiszen ezen felül az ügyintézés is rendkívül lassú volt vele, az egyedi esetek kezelése ugyanis rendkívül hosszadalmas engedélyezési folyamat által volt csak kivitelezhető.

Mivel azonban rohanó, gyorsuló világban élünk, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a jogszabályok is kövessék a változásokat, holott ez – éppen a tűzvédelmi jogszabály tekintetében – egyáltalán nem volt megoldott. Ennek a legfőbb oka az volt, hogy a rendszer egyszerűen nem tette lehetővé a megfelelő sebességű jogalkotást, és hogy ezt kiküszöböljék, szükség volt egy teljes szemléletváltásra.

Hatályba lépett az új tűzvédelmi jogszabály

Hatályba lépett az új tűzvédelmi jogszabály

Az új jogszabályban a tűzvédelem legfőbb ágát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat adja, miközben megvalósításának lehetőségeit az egyes fejezetekhez kapcsolódó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek adják.

A legfontosabb változások

Ha a lakosság szempontjait nézzük, akkor az új jogszabály egyik legjelentősebb változása az, hogy az élet és értékvédelem szempontjából a belterületeken elhelyezkedő ingatlanokon felhalmozott hulladék szabadtéren történő elégetése tilossá vált. Ez különösen a vidéki területeken rendkívül nagy problémát okoz, a módszerrel azonban a jogalkotók szeretnék előtérbe helyezni a komposztálás lehetőségét, ami a környezetvédelem szempontjából előnyösebb.

Változás érte a tűzoltó készülékekkel kapcsolatos előírásokat is, ezáltal már csak az alapterület határozza meg – a robbanásveszélyes területeket leszámítva –, hogy az adott létesítményben mekkora számban legyen biztosítva oltóanyag.

Azoknak a szervezeteknek, akiket tűzvédelmi szabályzatra köteleztek, számolniuk kell a jogszabályi változás alapján azzal, hogy frissíteniük kell minden egyes tűzvédelemmel kapcsolatos dokumentumot. A nyilvántarthatóság és a könnyed kezelhetőség szempontjából komoly segítséget nyújt majd a tűzvédelmi üzemeltetési napló megjelenése, ezáltal a jövőben minden egyes felülvizsgálatot, ellenőrzést és karbantartást egy helyen kell majd adminisztrálni – szembe a korábbi, gyakran elkeveredő nyilvántartások helyett.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: