Gondoltad volna? A csoki még a gyümölcsnél is jobb antioxidáns!

Pennsylvania állam egyik világszerte elismert egészségügyi és táplálkozási kutatóközpontja megdöbbentő eredményeket hozott nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy hiába tekintünk egyre negatívabban az elhízás tekintetében a csokoládéra, az antioxidánsok tekintetében sokkal hatásosabb, mint a legtöbb gyümölcs.

Természetesen arra a kutatók is felhívták a figyelmüket, hogy ezzel nem akarják töménytelen csokoládéfogyasztásra ösztönözni az embereket, sőt mi több, nem is érdemes minden csokinak van ilyen kiváló hatása.

A csokoládéról az elmúlt években rengeteg egymásnak ellentmondó tanulmány látott napvilágot, így míg egyszer elhízást elősegítő hatásai miatt ostorozták, addig máskor azt hangsúlyozták, hogy bizonyos összetevői miatt mennyire egészséges. A legfrissebb tudományos kutatás alapján inkább utóbbi az igaz, de csak és kizárólag a valódi kakaóbabból készült, minimális cukortartalommal rendelkező étcsokoládékra, amelyek annyi polifenolt tartalmaznak, hogy a szervezetünkben természetes antioxidánsokként képesek felvenni a harcot a szabadgyökök káros hatásaival is.

Ennek köszönhetően minél több csokoládét fogyasztunk, annál több antioxidánst juttatunk a szervezetünkbe, ami magas fokú védelmet biztosít többek között a daganatos megbetegedésekkel szemben, de támogatja a keringési rendszert is. A kakaóbab ezen hatásait részben eddig ismerték a kutatók, arra azonban csak a Chemistry Central Journal című tudományos folyóiratban felbukkant tanulmány világított rá, hogy ez a kis finomság összességében sokkal erősebb antioxidáns, mint a legtöbb gyümölcs.

Csoki alatt természetesen nem ilyet kell érteni, hanem egészséges étcsokoládét

Csoki alatt természetesen nem ilyet kell érteni, hanem egészséges étcsokoládét

Fotó: www.fksz.hu

A kutatók a kakaómagot minden túlzás nélkül egyfajta szupergyümölcsnek nevezték el, hiszen hatásait a bizonyítottan magas antioxidáns-tartalommal rendelkező gránátalmával, illetve tőzeg- és feketeáfonyával vetették össze, de az eredmények így is a kakaót hozták ki győztesnek. A szakemberek az antioxidánsok közül főként a polifenolt és a flavonoidot vizsgálták, amelyek közül előbbiek a káros vegyületek hatástalanítására képesek, utóbbiak pedig vérnyomáscsökkentő hatásúak.

A kísérletek során a mennyiség és a hatás tekintetében a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy kakaótartalommal rendelkező étcsokoládék, valamint a tiszta kakaópor és kakaóbab sokkal jobb hatást képes kifejteni, mint bizonyos gyümölcsök. Fontos, hogy sem a forró csokoládéban, sem a tejcsokoládéban nem tudtak ilyen hatást kimutatni a szakértők, és noha azokban is találtak antioxidánsokat, összességében mennyiségük elenyésző volt a vizsgált gyümölcsökéhez mérten.

Ebből arra következtettek a kutatók, hogy a melegítés, illetve az egyéb eljárás hatására az antioxidánsok megsemmisülnek, tehát a tejcsokoládé ebből a szempontból egyáltalán nem tekinthető olyan egészségesnek, mint például egy magas kakaószázalékkal rendelkező étcsokoládé.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: