Családi ház hitelre?

Az ingatlanárak ma nagyon alacsonyan vannak, ám hiába, a magyar lakosságnak nincs annyi pénze, hogy egyből a zsebéből képes legyen kihúzni néhány millió forintot. Különböző tanulmányok szerint a magyar nettó átlagkereset nettó 154 ezer forint, ám ez az összeg a sima átlag, nem a medián, ebbe az összegbe beletartoznak a milliókat keresők és a közmunkások is.

Hiába olcsók az ingatlanok

A legtöbb magyar dolgozó bére nem éri el a 154 ezer forintos nettó álomhatárt. Ennyiből, vagy ettől jóval kevesebből (a nettó minimálbér nettó 66 ezer forint) szinte lehetetlenség komolyabban félretenni. Még ha van is valamennyi megtakarítása az illetőnek, akkor sem elég ahhoz, hogy saját pénzre tudjon venni egy lakást vagy egy családi házat. Ilyenkor az ember, ha nem szeretne egy egyszobás albérletben nyomorogni a családjával -, akkor hitelt vesz fel. Önerő kell, a szabályok pedig szigorúak.

Otthon a családnak - hitelből

Otthon a családnak - hitelből

Figyeljünk az akciókra!

Hitelt felvenni nem egyszerű dolog, főleg ha az ember tudatosan akar tervezni. Ha az embernek van lejárt, vagy hamarosan lejáró lakástakarék-pénztára, akkor a klasszikus banki hiteleknél sokkal jobb kondícióval vehet fel hitelt még akkor is, ha nem a hiteles, hanem a „hozamos” változatát választotta a lakáskasszának. Hátránya a pénztárnak, hogy ha csak most akarjuk elkezdeni, akkor legalább négy évig nem nyúlhatunk a pénzünkhöz, de mindenképpen nézzünk utána, mert régebben volt olyan lehetőség, hogy előre kiadták az ltp tulajdonosoknak a hitelt, amit négy év után lehetett volna.

Nemcsak a lakástakaréknál vannak akciók, hanem a bankoknál is. Mielőtt azonban elcsábulnánk az akciós költségek láttán, mindenképpen olvassuk el az apróbetűt is. Lehetőleg kerüljük a devizahiteleket, sajnos az elmúlt évek során sokan bedőltek, és most úgy állnak, hogy ha el is tudnák adni a házukat, akkor is milliókkal tartoznának még. Mielőtt beleugranánk egy több tíz évig is tartható lakáshitelbe, nézzük meg a bankok ajánlatait, vessük össze őket különböző kalkulátorokkal. Gondoljuk végig, hogy biztosan az-e az álomotthon, amit kinéztünk, és hajlandóak vagyunk-e akár több tíz évig is fizetni a hitel törlesztőjét.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: