Botrány az új TV Maci körül?

Negyvenkilenc éve debütált az első TV Maci a Magyar Televízió képernyőjén.

Az évtizedek során őt négy másik maci követte, valamennyi az épp aktuális generációt hivatott képviselni. Közeledve az ötvenedik jubileumhoz, az MTV új mackókkal rukkolt elő, amelyek némiképp eltérnek elődjeiktől.

Anno, 1963-ban a Tévé Macit a gyermekműsorok első szerkesztője, Bálint Ágnes írónő alkotta meg – akkor még fekete-fehérben. A maci ruházatával, és az őt körülvevő miliőjével igyekezett visszaadni az éppen aktuális éra sajátosságait, illetve igyekezett némi nemű nevelő szándékú irányvonalat is belecsempészni a képkockákba: a kis bábfigura alaposan megmossa fogait, majd az esti mese után kikapcsolja a televíziót, és jó gyermek módjára nyugovóra tér.

Habár az idők során az esti mese beharangozója fokozatosan formálódott – például 1982-ben színessé vált -, készítői mind arra törekedtek, hogy megtartsák a fenti koncepciót. De ahogy a világ, úgy az eszmék is változnak.. így kerülhetett sor arra, hogy az április 6-án bemutatott új intro sokakból felháborodást váltott ki:

“Ez nyilván valami otromba tréfa, amit valaki a hétvégén dobott össze, aztán alárakott valami ingyenes MIDI zenét. …ugye?” – Fakadt ki egy kommentelő az MTV youtube-os oldalára feltöltött video alatt.

“Akkor ez most, hogy is van? Megjön a fiú maci, gyorsan ránéz a Facebookjára, aztán ott hagyja a gépet, hogy fogyassza az áramot. Utána pedig leül tévézni a lány testvérével, majd átkarolja, mint aki rá akar hajtani az elcsépelt “ásítós átkarolós trükkel”. A tévézés után meg rajzolnak és nem fekszenek le. ” – Háborgott egy másik user.

Az új TV Maci nemzedék kisfilmjét négy nap alatt 3.019-en tekintették meg a videomegosztó portálon, amelyből 119-en értékelték a képkockákat: mindössze tizenegyen voltak elégedettek a látottakkal. Ez azt jelenti, hogy a túlnyomó többség – azaz százkilenc fő – csúnyán alul értékelte az újdonsült medve tesókat.

A performanszt a kiterjesztett esti mese sávhoz, azaz a Maci Tévé részére kreálta Fischer Ferenc, animátor és Berkes Gábor, zeneszerző. Munkájukkal majd’ 50 éves tradíciónak fordítottak hátat, amikor megalkották az új verziót. Jóllehet, valamelyest valós képet festettek le a mai felnövekvő generációról a számítógéppel meg a plazma tévével, azonban ahelyett, hogy mondhatni korunk hibáira mutatnának rá, továbbra sem ártana okító képet festeni a gyerekeknek. Ha már a tévé macinak sem kell időben lefeküdnie az esti mese után, a kis lurkókat is jóformán erre sarkalja a történet.

Vajon a készítők átgondolják-e alkotásukat, olvasva a nagyfokú elégedetlenséget?

Az Új TV Maci

Az Új TV Maci

Hasonló bejegyzések..

2 hozzászólás

  1. gagyiirtó szerint:

    undorító és gusztustalan mindkét új pofa!!!!!!! le velük és vissza a régit! amúgy az iwiwen már többezren követelik vissza, de a fészen sincs más. VISSZA A RÉGI TV MACIT!!

  2. RÉGITVMACI szerint:

    Mindenki engem akar, és nem a két parizerpofájú csöves patkányarcot. kirúgni azt, aki lecserélt, engem pedig azonnal visszatenni!!! ÉRTEM??

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: