A sóvidék központja: Parajd

Vélhetően mindannyian ismerjük a humoros mondást: „Elmegyünk a sóhivatalba!”. Ezt népiesen arra szoktuk használni, ha világgá akarunk menni, vagy éppen viccesen, felőlünk más mehet el világgá. Könnyelműen azt gondolhatjuk, hogy valódi alapja nincs, ám bizony ennek is van: méghozzá egy nem is akármilyen!

Erdély vadregényes községe

A gyönyörű Erdély – egy rövid látogatás is feledhetetlen élményt jelent

A gyönyörű Erdély – egy rövid látogatás is feledhetetlen élményt jelent

Erdély gyönyörű tájai, méltóságteljes hegyvonulatai közt meghúzódik egy világviszonylatban aprócska, ám annál inkább jelentős község, ami nem más, mint Parajd. A mesébe illő Hargita-hegység lábánál helyezkedik el, Hargita megyében. Mitől olyan jelentős? Nagy tekintélyt szerzett magának óriási sóbányáival, amelyeket már a rómaiak korában is műveltek. A XIX. század elején épült szomszédságában a mára már híres-nevezetes sóhivatal, amely napjainkban egészségügyi rendelőként funkcionál. A község határában óriási sósziklák találhatók, köztük az 576 méter magasra nőtt Sóhát. Csak ez az egy szikla majdnem két tonnányi sóval büszkélkedhet. Parajd tehát egy nagy, mondhatni sókomplexum része, amely mind a mai napig igazán jelentős és sokak által nagyra becsült.

Emlékezetes és egészséges látnivalók

A szerencsés természeti adottságok lehetőségeit kiaknázva több sócsarnok is található a közeli bányákban, így a légúti megbetegedésektől szenvedő, gyógyulni vágyó látogatók kitűnő gyógyhelyeinek ad otthont. Meleg sós fürdővel is rendelkezik, ahol tömény, sós vízben van lehetőségük az egészségre szomjazóknak megmártózniuk, tehát kiváló fürdő- és üdülőhely is egyben. Mindezek mellett pedig méltán büszkélkedhet a Kis-Küküllő és a Nagyság völgyéhez közeli sziklacsoport csúcsán található Rapsóné várának romjaival, mely minden ide vágyó számára különleges élményt nyújthat; annál is inkább, hiszen mély múltra tekint vissza: a XI-XII. századra becsülik építését.

Templomokkal is rendelkezik szép számban, ugyanis a bájos kis községben rálelhetünk egy Római katolikus, egy Református, és egy Ortodox templomra is. Ennyi romantikusan gyönyörű, és gyógyítóan egészséges látnivaló után pedig bátran, jószándékkal kívánhatjuk szeretteinknek, bátran látogassák meg a „sóhivatalt”.

Hasonló bejegyzések..

Hozzászólás írása

Biztonsági kérdés: